Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu rekao da neće pristati na sporazum o prekidu vatre koji ne bi zaustavio i ponovno naoružavanje i pregrupisanje Hezbolaha.

Macron je pozvao na prekid vatre između Izraela i Hezbolaha, kao i na prekid izvoza oružja koje se koristi u Pojasu Gaze i Libanu.

Macron je tokom sedmičnog sastanka s ministrima upozorio da Netanyahu ne smije “ignorisati odluke Ujedinjenih naroda”, prema izvještajima francuskih medija koje je potvrdio jedan učesnik sastanka.

“Gospodin Netanyahu ne smije zaboraviti da je njegova zemlja stvorena odlukom UN-a”, rekao je Macron, pozivajući se na glasanje Opće skupštine UN-a u novembru 1947. kojim je prekinut britanski mandat nad Palestinom, a zemlja podijeljena na židovsku i arapsku državu, pišu vijesti.

“Premijer Netanyahu je rekao predsjedniku Macronu da se protivi jednostranom prekidu vatre, koji ne bi promijenio sigurnosnu situaciju u Libanu i koji bi vratio zemlju u prijašnje stanje. Naglasio je da Izrael djeluje protiv terorističke organizacije Hezbolah kako bi je spriječio da prijeti građanima Izraela na sjevernoj granici i kako bi im omogućio da se sigurno vrate svojim domovima”, stoji u saopćenju ureda izraelskog premijera, prenosi Hina.

Francuska je odbacila zahtjeve Netanyahua da se mirovna misija UN-a, poznata kao UNIFIL, povuče sa svojih položaja u Libanu, dok je Francuska pozvala izraelskog ambasadora zbog incidenta u kojem su izraelske trupe otvorile vatru na tri položaja UN-ovih mirovnih snaga u južnom Libanu.

Netanyahu je, kako se navodi, bio iznenađen namjerom predsjednika Macrona da u Parizu bude domaćin konferencije o pitanju Libana, sa učesnicima poput Južne Afrike i Alžira, “koji rade na uskraćivanju Izraelu njegova temeljnog prava na samoodbranu i time odbaciti samo njegovo pravo na postojanje”.

U poruci Macronu, Netanyahuov ured također je u zasebnom saopćenju rekao da je država Izrael uspostavljena kroz “rat za nezavisnost krvlju naših herojskih boraca, od kojih su mnogi preživjeli holokaust, uključujući i iz Vichyjevog režima u Francuskoj”. Dodaje se da je posljednjih desetljeća UN odobrio stotine antisemitskih rezolucija protiv Izraela.

(24sata.info)