Zabrinuti ste da vas telefon špijunira, dijeli vaše podatke i lokaciju, a da niste toga svjesni? Novi izvještaj će vas još više alarmirati.

“Ne možete reći ‘ne’ nadzoru koji vrši Google”, upozorava istraživački tim Cybernews, opisujući tajni tok podataka za koji kažu da se neprekidno prenosi sa novog telefona na Google servere.

Dodaju i da “telefon povremeno pokušava da preuzme i pokrene novi kod, potencijalno praveći bezbjednosne rizike”.

Tim Cybernewsa je uzeo “potpuno novi Pixel 9 pro XL sa novim Google nalogom i podrazumijevanim podešavanjima” i rutovao ga da bi omogućio presretanje podataka.

Tim je “proksimirao ulazni i odlazni saobraćaj i koristio prilagođeni bezbjednosni sertifikat za dešifrovanje i ispitivanje komunikacija”, iako je rutovanje telefona onemogućilo neke funkcije i tako presretnuti podaci nisu bili potpuni.

Pošto je testiranje obavljeno sa novim, podrazumijevanim nalogom, tim nije testirao da bi video efekat koji korisnik može da promijeni u podešavanjima privatnosti i bezbjednosti.

Međutim, kod browsera i aplikacija, s obzirom na to da većina korisnika ostavlja uglavnom podrazumijevana podešavanja, imperativ je da one nude dobar stepen vanredne zaštite. To ovdje nije slučaj.

“Svakih 15 minuta, Pixel 9 Pro XL šalje paket podataka kompaniji Google. Uređaj dijeli lokaciju, adresu mejla, broj telefona, status mreže i drugu telemetriju, čak i kad GPS nije uključen”, piše u izvještaju, prenosi b92.

(24sata.info)