Goran Čerkez - FENA

Zdravstvenim djelatnicima Doma zdravlja Jablanica od sinoć je na raspolaganju medicinski tim Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a danas im je dostavljen novi kontigent cjepiva protiv tetanusa, te drugi sanitetski materijal i lijekovi.

– Federalno ministarstvo zdravstva je u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a prema iskazanim potrebama, osiguralo terensko vozilo koje će biti upućeno u Jablanicu. Također, osigurali smo dva EKG aparata, kao i specijalne medicinske torbe za rad na terenu koji će biti dostavljeni sutra. I dalje smo u stalnom kontaktu s kliničkim centrima u Federaciji BiH, ali i drugim zdravstvenim institucijama i ustanovama koje su svoje kapacitete stavili na raspolaganje, te s međunarodnim organizacijama koje su, također, ponudile pomoć. Trenutno zdravstveni sistem funkcionira i pružaju se potrebne zdravstvene usluge, ali mi razmišljamo o narednom razdoblju i budućim potrebama stanovništva na ovom području, te već pripremamo program za psihološku pomoć osobama koje su preživjele traumu – rekao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva prim. dr. Goran Čerkez, prenosi N1.

Direktorica Doma zdravlja Jablanica dr. Alma Budim-Hondo kazala je da je nakon prvobitnog jučerašnjeg šoka situacija danas nešto mirnija, ali da se i dalje javljaju pacijenti iz ruralnih područja.

– Ono što je sada najpotrebnije je voda koju smo i dobili. Dobili smo, a i obećana nam je dodatna količina cjepiva protiv tetanusa, parenteralni antibiotici, te sanitetski materijal. Ono što će biti problem u narednom razdoblju jeste pomoć ljudima u ruralnim dijelovima. Centralni dio grada možemo lako pokriti, međutim, ostaju ljudi koji su odsječeni u pojedinim prekojezerskim selima i do kojih se ne može doći sanitetskim vozilom, jer je prekinuta putna komunikacija. Nadamo se da ćemo to prevazići uz pomoć civilne zaštite, GSS-a i drugih službi koji nam pomažu u ovoj situaciji – istaknula je dr. Budim-Hondo.

Predstavnici Ministarstva su se u Jablanici sastali i s direktorom Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona prim. dr. Enizom Čolakovićem. Ekipe Zavoda su na terenu, uzimaju uzorke vode i prate higijensko-epidemiološku situaciju.

Iz tog zavoda stanovništvu preporučuju da se do daljnjeg koristi flaširana ili prokuhana voda u cilju zaštite zdravlja stanovništva i preveniranja zaraznih bolesti.

Federalno ministarstvo zdravstva formiralo je koordinacioni tim koji je u kontaktu sa zavodima za javno zdravstvo i ustanovama u ugroženim područjima, te će narednih dana obilaziti ugrožena područja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

(24sata.info)