Freepik

Splitsko-dalmatinska policija uhapsila je 54-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, tereteći ga da je s državljaninom SAD-a prevario za više od milion evra dvoje stranaca koje su nagovorili na ulaganje u nekretnine i rudarenje, pišu nezavisne.

Kako prenosi Fenix-magazine, zbog sumnje da je lažnim predstavljanjem učestvovao u prevari stranih državljana, 54-godišnjak je u petak uz krivičnu prijavu sproveden pritvorskom nadzorniku u Splitu, izvijestila je policija.

Prevaranti su dvoje stranih državljana upoznali u maju, 2022. u Hrvatskoj te su ih zajednički doveli u zabludu, lažno im se predstavljajući da su odgovorne osobe švajcarskog društva za trgovanje.

Predložili su im poslovnu saradnju ulaganjem u nekretnine i rudarenje te obećali finansijsku dobit nakon čega su žrtve potpisale ugovor, ne sumnjajući na prevaru .

Od maja do oktobra, 2022. godine sa svojih računa otvorenih na platformama, a prema uputstvima počinitelja izvršili su veći broj uplata u kriptovalutama na tri računa na drugim platformama u ukupnom iznosu od 1.194.367 evra, utvrdila je policija.

Osumnjičeni su čitavo vrijeme oštećene održavali u zabludi lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica kako posao još nije krenuo te da će njihova finansijska dobit uskoro stići. Međutim, prevarene žrtve nisu ostvarile finansijsku dobit niti su im vraćena uložena sredstva.

(24sata.info)