Foto: FENA

To je neodrživa priča, poručio je Dodik i dodao da RS ne koči procese, “jer je svima jasno da Bošnjaci nikada neće pristati na to da se uvedu vize Turskoj, kao ni Saudijskoj Arabiji”.

– Nemaju karakter, a ni hrabrost da to jasno kažu, nego moraju da pominju Srpsku. Mi nemamo problem da kažemo da su Rusija i Kina naši prijatelji, da naši odnosi i veze nikada nisu bili jači i bolji i da ćemo sačuvati naše prijateljstvo koje je zasnovano na uzajamnom poštovanju i povjerenju – istakao je Dodik upitan da prokomentariše uslov EU o usklađivanju vizne politike sa politikom EU koja predviđa obavezno posjedovanje viza za državljane Turske, Kine, Rusije, Azerbejdžana, Omana, Katara, Kuvajta i Saudijske Arabije, prenose Vijesti.

On je rekao da je ne tako davno EU pokazala na kojem mjestu je BiH za većinu evropskih zemalja, a prvu pravu potvrdu njihovog licemjerja BiH je dobila za vrijeme pandemije virusa korona, kada se svako bavio samo sobom, a politika zajedništva jednostavno je zamrla. Istovremeno, dodao je on, Kina je prva ponudila svoju iskrenu pomoć, bez bilo kakvih uslovljavanja koja uvijek dolaze od zapada.

– Rusija i Kina su pokazale dosljednost u poštovanju međunarodnog prava i od njih nikada nismo mogli čuti nijednu suvišnu riječ ili bilo šta što izlazi iz okvira poštovanja Dejtonskog sporazuma, a da ne govorimo o bilo kakvom uslovljavanju i ultimatumima – rekao je Dodik.

On je naveo da je veoma teško pobrojati i sve prevare Evropske unije i njihove stalne korekcije i naknadnu pamet ispostavljajući neke nove uslove.

– Ako su željeli da nas još više udalje od sebe, to im dobro ide, jer nismo mi baš takve budale kakvim nas smatraju da odbijamo one koji nude iskrenu pomoć i trčimo u zagrljaj onima koji stalno pokušavaju da guraju svoj interes, ne obazirući se na interese našeg naroda. To je sve rezultat američkog uticaja, gdje se pokušava potpuno izbrisati identitet jednog naroda i isposlovati neke stvari kroz lažna obećanja – rekao je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska želi partnerstvo sa Evropom, ali ne pristaje na podaništvo i nikakav novac ništa ne može i neće učiniti da, kako je naglasio, zaboravimo naše prijatelje ili da se odreknemo svojih prava.

– Novi uslov koji su postavili dokaz je da je sve ovo prevara i da se s nekim sredstvima Republika Srpska malo pomalo pokuša uvući u unitarnu priču. O tome mogu samo da sanjaju. Godinama nam traže sve i svašta, stvari koje većina današnjih članica nikada ne bi mogla ispuniti. U cijeloj toj farsi sami su sebe demantovali više puta i pogazili svoje stavove – konstatovao je Dodik.

On je poručio da jedini uslov koji jedna zemlja treba da ispuni da bi se približila EU jeste da je slobodna, samostalna i suverena, a BiH to nije, jer je okupirana.

– I sva ta priča o nekim sredstvima koja će biti uložena u BiH pokazuje kako se pokušava i dalje održati taj narativ. Kao prvo, Ustavni sud je pitanje BiH, a ne stranih sudija, a kao drugo BiH ne postoji bez Republike Srpske, pa tako neće biti nikakvog ukidanja veta – istakao je Dodik.

(24sata.info)