Gradska uprava Zenica - Zenica blog

“U ovom trenutku ne možemo ništa kazati, sve dok ne dobijemo zvaničnu informaciju”, kazao je Feni glasnogovornik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Samir Valentić.

Kako saznaje Zenicablog, u ranim popodnevnim satima počeo je policijski uviđaj u zgradi Gradske uprave Zenica, zbog navodne povrede pečata na prostoriji u kojoj je od jučer uskladišten osjetljivi izborni materijal za lokalne izbore u ovom gradu, planirane u nedjelju.

Navedeno je da je pečat s vanjske strane neoštećen, ali jeste onaj na vratima koja vode iz unutrašnjosti zgrade Gradske uprave prema materijalu-

Stoga je policija pozvana kako bi postavila novi pečat s obzirom da je onaj jučer postavljeni oštećen.

Policajci su to odbili, te je pozvano pojačanje i istražitelji, da se utvrdi ko je neovlašteno ulazio. Prema navodima iz Gradske uprave tamo je “ubacivan” i drugi, neosjetljivi materijal za izbore, te je tokom prethodnih sati više osoba ulazilo i izlazilo iz prostorije u kojoj se nalazi materijal.

Ovaj portal piše da nije poznato za sada ko je, mimo policije, skinuo pečat i ulazio u prostoriju, kao i da li je nešto iz nje izneseno. Iza 15:00 sati je na teren stigla ekipa MUP-a ZDK, te se treba utvrditi da li je i u kojoj mjeri “kontaminiran” izborni proces, odnosno, da li šta nedostaje i ukoliko je to tačno, gdje bi mogao “završiti” otuđeni materijal.

Zenicablog podsjeća da je su u više navrata opozicione stranke u Zenici upozoravale Centralnu izbornu komisiju da je značajan broj članova Gradske izborne komisije (GIK), ali i biračkih odbora na terenu, zaposleno u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama, ili je porodično i rodbinski vezano sa takvim osobama i osobama politički aktivnim u vladajućoj stranci BHI KF u Zenici.

Ovaj najnoviji incident sigurno će, kako god završila istraga, narušiti povjerenje prema samom GiK-u i drugim uključenim u izborni proces.

(24sata.info)