Danas se u Bosni i Hercegovini očekuju obilne padavine, koje bi prema prognozama nadležnih mogle izazvati pojavu bujičnih poplava, a u pojednim dijelovima je najavljen olujni vjetar.

Naime, za pojedine dijelove Hercegovine, zapadne, sjeverozapadne i djelimično centralne Bosne izdato je narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina, pišu vijesti.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda navode, da je očekivana količina padavina od 30 do 60 litara po metru kvadratnom, lokalno i do 80 litara po metru kvadratnom.

Kako dodaju, lokalno je moguće izlijevanje vodotoka iz korita i pojava urbanih poplava.

“U četvrtak se očekuju obilne padavine na zapadu, a tokom dana, uveče i u narednoj noći i u Hercegovini. Obilna kiša će padati u Hercegovini i u petak ujutru, dok će u ostalim predjelima kiša biti slabija. Najmanje kiše će pasti na krajnjem istoku i sjeveroistoku”, navode iz Hidrometeorološkog zavoda.

“U pomenutim regijama zbog obilnih padavina u kratkom periodu očekuje se pojava i porast bujičnih poplava i problemi sa oborinskim vodama i oticanjem vode u urbanim zonama. Očekuje se i porast vodostaja rijeka na slivu Une. U četvrtak i petak ujutru će duvati jak vetar, u Hercegovini uz olujne udare. Udari vjetra od jugozapada ka Hercegovini i jugoistoku od 50 km/h do 80 km/h, na sjeveru i sjeveroistoku slab vjetar”, navode iz Hidrometeorološkog zavoda.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice pozivaju stanovništvo, pravna i fizička lica, da blagovremeno preduzmu sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, te da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru prilagode najavama meteorologa.

(24sata.info)