Pexels

CNN je uveo paywall i traži od nekih svojih korisnika da plaćaju 3,99 dolara mjesečno za pristup njegovom sadržaju, objavila je u utorak novinska web stranica, budući da se čini da će generirati digitalni tok prihoda.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada je nekoliko publikacija kao što je New York Times već pokrenuto i imalo uspjeha s modelima pretplate koji su pomogli povećati broj pretplatnika.

S padom gledanosti kablovske televizije i prihoda, novinske organizacije, uključujući CNN, žele zaraditi na digitalnim medijima kako bi nadoknadile pad televizije, koja je prethodno bila ključni izvor prihoda.

“Počevši od danas, tražimo od korisnika u Sjedinjenim Državama da plate malu naknadu za neograničeni pristup člancima svjetske klase na CNN.com”, rekao je Alex MacCallum, izvršni potpredsjednik CNN-a za digitalne proizvode i usluge.

Poticaj pretplate također je u tandemu s planovima izvršnog direktora CNN-a Marka Thompsona da firmu preusmjeri iz organizacije usmjerene na televiziju u medijsku firmu s više platformi jačanjem digitalnog poslovanja, prenosi SEEbiz.

CNN, u vlasništvu Warner Bros Discoveryja, tražit će pretplatu tek nakon što korisnici pročitaju određeni broj besplatnih članaka mjesečno, dodao je MacCallum.

Pretplatnici će imati pristup CNN-ovim člancima i drugim sadržajima uključujući originalne dokumentarne filmove i ekskluzivne izborne priloge.

Također će imati pristup izboru dnevnih vijesti i vidjeti manje oglasa, rekli su iz firme.

Plaćena pretplata je u preliminarnom obliku i s vremenom će se proširivati kako bi zadovoljila potrebe korisnika, rekao je CNN.

(24sata.info)