Geneva - Pixabay

Prema njihovim podacima najskuplji gradovi za život dosad u 2024. godini su Ženeva i Zürich, a za petama im je New York. Pri izradi tog izvještaja uzeti su u obzir troškovi namirnica, stanarina, obroci u restoranu te ukupni troškovi života.

U Ženevi su namirnice skuplje za 11.4% nego u New Yorku, a cijene u restoranima više su za 1.5%. Međutim troškovi stanovanja jeftiniji su u Ženevi za 40.4% nego u New Yorku.
Sarajevo na 148. mjestu

Što se tiče podataka za gradove u zemljama regiona, Ljubljana se našla na 96. mjestu najskupljih gradova za život, Zagreb na 107, a Split dva mjesta ispod njega. Beograd je zauzeo 127. mjesto, Novi Sad 134, Podgorica 143. mjesto.

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, nalazi se na 148. poziciji najskupljih gradova za život, a slijede ga Skopje na 160-oj, Niš 165-oj i Priština na 195. poziciji.

Ovo je top 10 najskupljih gradova za život:

Ženeva, Švicarska
Zürich, Švicarska
New York, SAD
San Francisco, SAD
Boston, SAD
Reykjavik, Island
Washington, SAD
Seattle, SAD
Los Angeles, SAD
Chicago, SAD

Ženeva je ipak i jedan od najboljih gradova za život

Iako je Švicarska najskuplja država za život na svijetu, Ženeva se također rangira kao jedan od najboljih gradova za život. Sredinom godine Beč je proglašen četvrti put u zadnjih šest godina najboljim gradom za život, prema podacima Economist Intelligence Unita (EIU). Zürich se našao na trećem, a Ženeva na šestom mjestu te ljestvice.

Prošle godine The Economist objavio je koji su najskuplji gradovi u 2023. U izvještaju Index Worldwide Cost of Living uspoređuju se cijene više od 200 proizvoda i usluga u 173 grada širom svijeta, a prema tim rezultatima najskuplji su ispali Singapur i Zürich. Ženeva je bila na trećem mjestu, izjednačena s New Yorkom, prenosi Index.hr.

(24sata.info)