x.com

Izrael je započeo kopnenu agresiju u Libanonu, a ogromne eksplozije odjekuju širom Bejruta.

Izraelske obrambene snage (IDF) navode da su započele “lokalizirane i ciljane napade” na Hezbolahove ciljeve u pograničnom području južnog Libanona.

“Ove mete nalaze se u selima blizu granice i predstavljaju neposrednu prijetnju izraelskim zajednicama u sjevernom Izraelu,” dodali su. Također su naveli da će operacija nastaviti “u skladu s procjenom situacije i paralelno s borbama u Gazi i na drugim ratištima.”

Američki ministar obrane Lloyd Austin razgovarao je sinoć s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom, saopćilo je američko ministarstvo odbrane. Složili su se oko “nužnosti demontiranja napadačke infrastrukture” duž granice kako bi se osiguralo da libanonski Hezbollah ne može izvesti napade na sjeverne izraelske zajednice, poput onog lanjskog 7. listopada, pišu vijesti.

Austin je ponovio da je potrebno diplomatsko rješenje kako bi se osiguralo da se civili mogu sigurno vratiti u svoje domove s obje strane granice. Obje su strane također upozorile na “ozbiljne posljedice” za Iran ako pokuša pokrenuti vojni napad na Izrael.

Zabrinut sam više nego što možda znate i volio bih da se zaustave”, rekao je Biden novinarima kad su ga pitali što misli o izraelskoj invaziji Libanona. “Trebamo primirje odmah.”

(24sata.info)