šećer - CANVA

Jedina tvornica šećera u Bosni i Hercegovini, Agragold šećer proizvodi iz nerafiniranog šećera šećerne trske, te trenutno smanjena ponuda šećerne repe ne utječe na njen rad.

“Od početka rada STUDEN AGRANA-e 2008. godine, Bosna i Hercegovina nikada nije bila u krizi i u nedostatku šećera i tako će ostati i sada. Stoga je ovo odgovor i na sve ranije napisane članke, te se nadam kako će sada svi koji su pisali o krizi, javnost pravilno informirati.” izjavila je za e-kapiju Nataša Pucar, direktorica Korporativnih komunikacija STUDEN Holdinga.

Jedina tvornica šećera u Bosni i Hercegovini, Agragold šećer proizvodi iz nerafiniranog šećera šećerne trske, te trenutno smanjena ponuda šećerne repe ne utječe na njen rad.

“Ono čega bi stanovnici Bosne i Hercegovine trebali biti svjesni je kako naša država, ni u najturbulentnijim vremenima, nije ostala bez šećera, otkako STUDEN AGRANA Rafinerija šećera posluje, pa tako neće ni narednih mjeseci, odnosno u nadolazećem razdoblju. Naša kompanija radi i proizvodi šećer bez zastoja. Ipak, treba biti svjestan kako je šećer berzanska roba i od Covid krize pa na ovamo vidimo veliku volatilnost na tržištu šećera i cijena šećera. Međutim, iako je globalno tržište nepredvidivo, mi ćemo uvijek osigurati da je tržište Bosne i Hercegovine opskrbljeno prije svega šećerom po najkonkurentnijim cijenama.” rekla je Pucar.

O ovisnosti o uvozu sirovine Pucar kaže: “Iako mi uvozimo sirovinu, ne bih rekla kako smo ovisni, jer smo poželjan i prepoznat partner za suradnju. S druge strane, imamo odličnu internu infrastrukturu, imamo željezničku prugu u Agroindustrijskom kompleksu u Brčkom. Nama sirovina sa svjetskog tržista stiže izravno u Luku Ploče, a odatle željeznicom dolazi do Brčkog i naše kompanije. Za uspješnu opskrbu, kako naše tako i drugih kompanija, vrlo je bitno da željeznica nesmetano radi i sustavno se ulaže u sve infrastrukturne projekte u BiH koji su od pomoći gospodarstvu.”

“Globalni trendovi i klimatske promjene su neizbježni faktori koji utiču na sve proizvođače, i sirovine i gotovih proizvoda. Međutim, ovogodišnji urod šećerne trske, iako manji od očekivanog, i dalje je dovoljan za potrebe tržišta. Trenutna suša, sa kojom se suočavaju skoro svi proizvođači šećerne trske, kao i požari na pojedinim površinama, stvara zabrinutost za prinos naredne godine, ali situacija još nije alarmantna. Ipak, kao što sam već naglasila, tržište Bosne i Hercegovine će biti opskrbljeno i jedina bh. šećerana posluje stabilno.” naglasila je Pucar, pišu e-kapija.

(24sata.info)