U sinoćnjem izdanju ‘Istrage sedmice’ Hayat TV-a, jedna od važnijih tema sa našim gostima bila je i procjena ishoda izbora u nekim od najneizvjesnijih gradova u BiH.

Komentirajući mogući ishod u Mostaru, politički analitičar Sead Numanović je istakao da je to vjerovatno u trouglu Mostar – Čapljina – Stolac jedno od najaktuelnijih pitanja.

Kao što znamo ni u Stocu ni u Čapljini već osam godina nema predsjedavajućeg Gradskog vijeća i tu HDZ vrlo svjesno krši svaki mogući zakon, uključujući i Ustav i za to nema nikakvih sankcija. Najveće pitanje po završetku ovih izbora bit će izbor gradonačelnika Mostara. Da li će probosanske stranke konačno izabrati načelnika iz probosanskih stranaka ili će neke probosanske stranke kao i prošli put biti u poziciji Boške Ćavar i Irme Baralije. Sklon sam bojazni da će se ponoviti što se desilo i nakon prošlih lokalnih izbora. Što se mene tiče, tu je izbor na SDP-u i SDP može odlučiti u kojem smjeru će ići gradsko vijeće Mostara. SDP je taj koji može osigurati jer je u koaliciji sa HDZ-om, konačno poštovanje zakona i izbor Bošnjaka na mjestu predsjedavajućih gradskih vijeća Čapljine i Stoca – precizno detektuje odnose na lokalnim izborima u tri velika grada u Hercegovini dugogodišnji novinar i politički analitičar Sejo Numanović.

Postoji cijeli niz akcija i izjava koji idu u prilog toga da će SDP ići u borbu za predsjedavajućeg gradskog vijeća Mostara“, potvrđuje i Reuf Bajrović napominjući da je mostarski tim SDP-a predvođen Anerom Žuljevićem umjesto jedne liste za mostarsku opštinu Jugozapad probosanskih stranaka dao i svoju listu.

Time su umanjene šanse za taj jedan mandat, ali ukoliko se dođe do broja 18 koliko je potrebno za gradonačelnika, moje su procjene, a volio bih da griješim, da će ovaj put SDP odigrati ulogu Boške Ćavar procjenjuje Reuf Bajrović ishod izbora većine u Gradskom vijeću Mostara koji i bira novog gradonačelnika ili gradonačelnicu ovog grada.

(24sata.info)