x.com

Nayib Bukele, predsjednik Salvadora, postao je najprepoznatljiviji svjetski vođa po svojim otvorenim kupovinama Bitcoina u ime svoje zemlje, ali podaci CoinTelegrapha pokazuju da druge svjetske vlade u tišini drže daleko veće količine kriptovaluta.

Dok Bukele javno promoviše Bitcoin kao ključni dio financijske strategije Salvadora, mnoge druge države ulažu u ovu digitalnu imovinu bez velike medijske pompe.

Na vrhu popisa nalazi se vlada Sjedinjenih Američkih Država s najvećom količinom Bitcoina, dok Kina zauzima drugo mjesto. Iako se njihovo ulaganje u Bitcoin odvija daleko od očiju javnosti, podaci ukazuju da su to najveći globalni igrači kada je riječ o ovoj digitalnoj valuti. Ujedinjeno Kraljevstvo takođe drži značajan broj Bitcoina, a slijedi Ukrajina, čija vlada aktivno upravlja kriptovalutama u sklopu finansijske strategije, prenosi Bankar me.

Osim tih država, vlade Butana, Salvadora, Finske, Gruzije i Njemačke takođe posjeduju određene količine Bitcoina, ali značajno manje u poređenju sa vodećim državama. Dok je Salvador na naslovnicama zbog svojih otvorenih kripto-investicija, druge zemlje očito biraju put diskrecije.

Ove brojke pokazuju da se sve veći broj država okreće Bitcoinu kao dijelu svoje dugoročne strategije, svaka sa različitim razlozima i pristupima. Međutim, zajedničko im je jasno ulaganje u digitalnu imovinu s potencijalom rasta i stabilnosti.

(24sata.info)