tanjug/ap

U Austriji danas oko 6,35 miliona građana s pravom glasa izlazi na parlamentarne izbore, a prvo od oko 10.000 biračkih mesta otvoreno je u 06.00 sati.

Glasanje za izbor 183 člana Nacionalnog saveta završiće se u 17.00 sati, nakon čega će Ministarstvo unutrašnjih poslova objaviti prve rezultate glasanja u opštinama, okruzima i saveznim državama na osnovu prebrojanih glasova, prenosi austrijski list Kurir.

Trenutno je potpuno nejasno koja će vladina koalicija proizići iz današnjih izbora, ocjenjuje austrijski dnevnik.

Na današnjim izborima krajnje desničarska opoziciona Slobodarska partija (FPO) prvi put bi mogla da odnese pobedu.

Iako ankete pokazuju da će izborna trka biti tesna, lider FPO Herbert Kikl najavljuje pobjedu, prenio je Rojters.

Stranka FPO, fokusirana na antimigrantsku politiku, prema anketama je imala jasno vođstvo više od godinu dana, pomognuta razočarenjem birača zbog inflacije više od prosjeka EU i posustale austrijske ekonomije.

Sudeći po posljednjim anketama, čije rezultate prenosi Dojče vele, FPO bi mogla da dobije 26-27 procenata glasova.

Rojters navodi da je konzervativna Austrijska narodna partija (OVP) kancelara Karla Nehamera uspjela da znatno smanji prednost FPO prikazujući svog lidera kao državnika koji je suprotnost često kontradiktornom Kiklu.

Slobodarska partija pobedila je prvi put na nacionalnom nivou kada je porazila OVP za manje od procentnog poena na junskim izborima za Evropski parlament.

Kikl je obećao oštre mjere kako bi spriječio ulazak migranata, uključujući vraćanje sa granica i odbijanje azila.

Kancelar Nehamer prikazao je Kikla kao ekstremistu, navodeći da je otvoren za koaliciju sa FPO, ali da njegova partija neće ući u vladu u kojoj je Kikl.

Nehamer bi mogao da iskoristi svoje uspješno upravljanje saniranjem posljedica velikih poplava koje su ovog mjeseca pogodile Austriju, navodi Rojters.

Agencija dodaje da ko god da pobedi na današnjim izborima, neće imati apsolutnu većinu i biće mu potreban koalicioni partner kako bi formirao stabilnu vladu, pišu nezavisne.

(24sata.info)