screenshot

U novom napadu na Bejrut, u kojem je sravnjen čitav stambeni blok, Izrael je koristio nove ‘bunker buster’ bombe, rekao je za Al Jazeeru vojni analitičar Elijah Magnier.

Kako kaže, ovo oružje je nova vrsta bombe – GBU-72, napredni razbijač bunkera težak oko 2,2 tona koji je napravljen 2021. godine.

Razbijač bunkera vrsta je oružja koje je dizajnirano za probijanje utvrđenih ili ciljeva koji su zakopani duboko pod zemljom, poput vojnih bunkera.

Brzina koju joj daje raketni motor omogućava veće probijanje bojeve glave za uništavanje bunkera, nakon čega slijedi eksplozija.

Američka vojska razvila je nekoliko različitih oružja za napad na podzemne tvrđave, među kojima su i razbijači bunkera koji mogu proći duboko u zemlju, ili kroz tri metra debeo armirani beton prije detonacije. Ove su bombe omogućile američkoj vojsci uništavanje objekata koje inače ne bi bilo moguće napasti.

Bomba nije korištena u prošlosti za “iste ciljeve”, rekao je Magnier, sugerirajući da se Izrael “htio uvjeriti da niko neće ostati živ”.

Bomba je bačena sa malim zakašnjenjem, što joj je omogućilo da stigne do bunkera ispod zemlje i sruši cijele strukture, objasnio je Maginer.

“Riječ je o četiri do šest zgrada, što znači da je nekoliko ovakvih bombi korišteno protiv jedne mete. To znači da se radi o veoma vrijednoj meti – kao što Izraelci vjeruju da jeste“, dodao je.

Da je tako, u televizijskoj izjavi je potvrdio glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari, koji je rekao da je “centralna komanda” Hezbollaha bila duboko u tom civilnom području.

Napad na bejrutsko predgrađe Dahiyeh dogodio se nakon što se izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, obećavajući nastavak izraelske kampanje protiv Hezbollaha, prenosi Aljazeera.

(24sata.info)