Adnin Hasić

Kroz proces regionalne saradnje i ustupanje predmeta ratnih zločina Tužilaštvima Beogradu i Zagrebu situacija bi se promijenila i optužnice protiv tih lica bi bile moguće prema zakonima Srbije i Hrvatske.

– S obzirom da u Srbiji žive Radovan Grubač ratni komandant Hercegovačkog korpusa VRS, Dragan Malijević – komandant 10. brigade, Branko Glavaš – član komande mostarske brigade VRS, Rade Mihajlović komandant bataljona VRS na području Bijelog Polja, Zoran Purković komandant bataljona, kasnije komandant nevesinjske brigade VRS, i drugi koji su osumnjičeni za ratne zločine na Uborku i Sutini kod Mostara, putem mehanizma regionalne saradnje tužilaštva, bilo bi ih moguće procesuirati, dok bi domaće Tužilaštvo u Bosni i Hercegovini moglo podignuti optužnice protiv osumnjičenih koji se nalaze u BiH.
Iako Srbija ne priznaje genocid i neizručuju svoje državljane, postavlja se opravdano pitanje da li bi sudovi u Srbiji mogli nepristrasno suditi za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

– Kako stvari stoje bez regionalne saradnje tužilaštva i ustupanja predmeta ratnih zločina, neće biti krivičnog gonjenja osumnjičenih za ratne zločine u BiH koje su počinile osobe koje žive u Srbiji. U ovim procesima koji će uslijediti veoma je bitna podrška i zaštita svjedoka bez kojih je nemoguće niti jedan proces dovesti do kraja. Nadam se da ćemo na ovaj način u skorije vrijeme doći do optužnice prema ovim licima koja su komandovala srpskim snagama u Mostaru i Hercegovini u vremenu počinjenog zločina na Uborku i Sutini, dodao je.

(24sata.info)