Uragan - X

Uragan prve kategorije vjerojatno će prerasti u opasan uragan četvrte kategorije kad večeras prema lokalnom vremenu stigne do Floride.

Službene prognoze i upozorenja kažu da će oluja biti katastrofalna i opasna po život. Guverneri američkih saveznih država Floride, Georgije, Sjeverne Karoline, Južne Karoline i Virginije proglasili su vanredno stanje prije nego što se oluja obruši na kopno. Meksički poluotok Yucatán i turistička odmarališta Cancún i Cozumel bili su pošteđeni velike štete jer je uragan uglavnom zaobišao meksičku sjeveroistočnu obalu, piše BBC.

Olujne kiše izazvale su poplave u dijelovima meksičke savezne države Quintana Roo. Snimke koje su prenijeli turisti i lokalno stanovništvo u Cancúnu prikazuju autobuse koji pokušavaju proći kroz poplavljene ulice u području gdje se nalaze mnogi gradski hoteli, prenose Vijesti.

Guverner ove meksičke regije rekao je da nije bilo žrtava, a dužnosnici su izvijestili da se snabdijevanje strujom ponovno uspostavlja u područjima gdje je bila prekinuta.

Maksimalni vjetrovi Helene povećali su se na 140 km/h. Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) objavio je da se uragan prve kategorije kreće prema sjeveru kroz Meksički zaljev brzinom od 19 km/h i očekuje se da će brzo jačati. Vjerojatno će izazvati katastrofalne vjetrove i olujne valove na obalama Meksičkog zaljeva. Uraganima treba temperatura površine mora veća od 27 Celzijevih stepeni da bi se formirali.

Trenutačno su vode Meksičkog zaljeva na 30-32 stepena, odnosno dva stepena iznad normale za ovo doba godine.

To će pojačati razvoj Helene i dovesti do onoga što meteorolozi zovu “brzo intenziviranje”. NHC očekuje da će Helene dosegnuti maksimalnu snagu kao velik uragan četvrte kategorije neposredno prije nego što u četvrtak navečer po lokalnom vremenu stigne u okruge Big Bend Taylor, Jefferson i Wakulla. NHC je pozvao stanovništvo da požuri s pripremama kako bi zaštitili živote i imovinu prije dolaska uragana.

Ured Nacionalne meteorološke službe u Tallahasseeju objavio je da bi valovi uzrokovani olujom u Apalachee Bayu na Floridi mogli dosegnuti visinu i do šest metara. Takvi valovi smatraju se katastrofalnima i opasnima po život. Olujni udari također mogu biti opasni po život i kako se poplavne vode budu kretale od obale prema unutrašnjosti.

(24sata.info)