Iwao Hakamade, - EPA

Obnovljeni proces protiv Iwao Hakamade, nakon brojnih odlaganja, započeo je tek prošlog oktobra, a tužilaštvo je i u ovom slučaju zahtijevalo smrtnu kaznu. Trenutno se čeka hoće li se tužioci žaliti na oslobađajuću presudu. Odbrana ih je pozvala da ne osporavaju presudu, prenosi japanska agencija Kyodo.

Hakamada je radio u firmi koja je proizvodila miso pastu kada je 1966. godine uhapšen zbog ubistva direktora kompanije, njegove supruge i njihovo dvoje djece. Napadač je izbo žrtve, a zatim zapalio njihovu kuću. Hakamata sada insistira na svojoj nevinosti, prenosi Klix.

Međutim, prvo je priznao krivicu nakon “brutalnog ispitivanja”, tokom kojeg ga je policija, kako on tvrdi, fizički zlostavljala. Prema riječima njegovih advokata, policija je falsifikovala dokaze.

Ovo je peti slučaj u poslijeratnom Japanu u kojem je obnovljeni proces osobe osuđene na smrt završio oslobađajućom presudom, napominje Kyodo. U prethodna četiri slučaja tužilaštvo se nije žalilo na presude.

Izvršenje smrtne kazne je bilo odloženo zbog dugotrajnih žalbenih procesa. Prvi zahtjev za ukidanje presude sud je odbio nakon 27 godina, dok je drugi podnijela Hakamataova sestra Hideko Hakamata 2008. godine. Sud je konačno donio odluku u njenu korist 2023. godine, što je omogućilo obnovu procesa.

“Dugo smo vodili bitku koja je izgledala beskonačno”, izjavila je Hideko pred sudom, “ali ovaj put vjerujem da ćemo pobijediti”.

Sada 88-godišnji muškarac proveo je 48 godina iza rešetaka – većinu tog vremena u ćeliji smrti – te je postao najduže živuća osoba osuđena na smrt na svijetu.

Ispred zgrade suda u četvrtak su se okupile stotine ljudi, a neki od njih su nosili natpise tražeći Hakamadaovo oslobađanje, izvještava The Guardian.

(24sata.info)