Donald i Melanija Trump - Facebook

Govornički angažman

Bivša prva dama Amerike, koja bi se, nikada se ne zna, mogla ponovo na četiri godine useliti u Bijelu kuću, ukoliko njen suprug Donald Tramp na novim izborima pobijedi Kamalu Harris, tokom njegove se kampanje pojavljivala uistinu rijetko. Ipak, kada bi negdje i stigla, to se itekako dobro upamtilo, prenosi Avaz.

Melanija Tramp učestvovala je u dva politička angažmana, gdje se prikupljao novac i za iste je bila plaćena. Tako je za dolazak na skup republikanaca, održan u aprilu, dobila 237.500 dolara, a u troškovniku Donalda Trampa to je opravdano kao ‘govornički angažman’.

No, ono što je najzanimljivije jeste da nije poznato ko je zapravo odobrio takvu isplatu. Čarls Moran (Charles), predsjednik Log Cabin Republicansa, na kojem je Melanija održala govor, izjavio je za CNN ranije ovog mjeseca da oni nisu dali novac za njen govor, no isto tako troškovnik ne daje puno informacija o tome odakle je novac potekao.
Novac je na računu

Nakon toga Melanija je održala govor u julu za konzervativnu LGBTQ grupu, a dobro upućena osoba tvrdi kako je barem jedan zahtjev upućen prema donatorima za sličnu uplatu. Koliko je na kraju spremila na račun od tog angažmana za sada nije poznato budući da nije objavljeno finansijski izvještaj za taj period.

Izvor koji je javio CNN-u informacije otkrio je kako je bivši ambasador u Njemačkoj i bliski Trampov saradnik Rik Grenel (Ric Grenell) taj koji je u ime Melanije Tramp zatražio isplatu te da upravo on pomaže bivšoj prvoj dami u drugim poslovnim angažmanima.

Etički upitne uplate

Stručnjaci za finansiranje kampanje i vladinu etiku kažu da je ovakvo plaćanje supruzi predsjedničkog kandidata za pojavljivanje na događanjima gdje se sakupljaju politički prilozi neuobičajeno, etički upitno i da bi trebalo biti u najmanju ruku ispravno navedeno u obrascima za otkrivanje podataka.

Ako organizacija uistinu nije izvršila uplatu na račun Melanije Tramp, finansijski izvještaji bivšeg predsjednika mogli bi biti u suprotnosti s etičkim pravilima jer je trebao navesti sponzora koji je izvršio uplatu, a ne samo mjesto gdje je govorila, a sve kako ne bi bilo sukoba interesa.

Oni koji podržavaju Melaniju i Donalda Trampa smatraju da je sasvim opravdan čin da je ona dobila novac za svoj nastup, jer njeno je pravo odlučiti kako će provesti svoje slobodno vrijeme.

(24sata.info)