Linda Thomas-Greenfield - agencije

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država pročitali su plan o okončanju rata u Ukrajini predsjednika te zemlje Volodimira Zelenskog i smatraju da on može da funkcioniše, izjavila je danas stalna predstavnica SAD pri UN-u Linda Thomas-Greenfield.

”Vidjeli smo mirovni plan predsjednika Zelenskog. Mislimo da on izlaže strategiju i plan koji može da funkcioniše. Moramo da vidimo kako to možemo da olakšamo razgovorom sa svim šefovima država koji će biti ovde u New Yorku. Dakle, opet se nadamo da ćemo napraviti neki napredak, zbog toga smo ovdje”, rekla je ona na konferenciji za medije posvećene početku 79. Generalne skupštine UN.

Ona je istakla da SAD nisu nikada ostale bez nade da će doći do okončanja rata, dodajući da je američki predsjednik Joe Biden na tome ”vrijedno radio” posljednjih godinu dana kad je riječ o Ukrajini, ali i o ratu u Pojasu Gaze.

”Zbog toga se nadam da ćemo uspjeti da napravimo neki napredak u ovome”, rekla je Thomas-Greenfield, prenosi Tanjug.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u sinoćnjem obraćanju saopštio da je Ukrajina odredila pet tačaka plana za pobjedu u ratu protiv Rusije i da je spremna da ga sljedeće nedjelje predstavi svojim saveznicima.

Prema njegovim riječima, taj plan predstavlja važan korak u obezbjeđivanju podrške na globalnoj sceni i jačanju međunarodnog prava.

(24sata.info)