vakcina - AFP

Vakcina je odobrena za osobe starije od 18 godina kao injekcija s dvije doze — ali WHO je također rekao da se “može koristiti ‘nenamijenjeno’” za dojenčad i djecu, te kod trudnica i osoba s oslabljenim imunitetom, gdje su prednosti nadmašuju potencijalne rizike.

WHO također preporučuje upotrebu jedne doze tamo gdje su zalihe ograničene, ali naglašava potrebu za praćenjem sigurnosti i učinkovitosti.

Bavarian Nordic je u četvrtak saopštio da bi mogao isporučiti “još 50 miliona doza” tokom sljedećih 12-18 mjeseci, “u očekivanju regulatornih odobrenja i potražnje” – pored 13 miliona doza koje je prethodno najavio, do 2025. godine.

“Trenutne okolnosti osiguravaju 13 miliona doza do kraja sljedeće godine”, rekao je Rolf Sass Sørensen, voditelj odnosa s investitorima, za POLITICO.

Međutim, kompanija je u pregovorima s globalnim regulatorima za lijekove kako bi se odobrio novi način proizvodnje istog cjepiva, što bi ubrzalo proizvodnju, prenosi n1.

To bi, zajedno s mogućim uključivanjem proizvodnih partnera koji su lokalni u žarište epidemije, moglo omogućiti tvrtki da isporuči dodatnih 50 miliona doza do kraja sljedeće godine, rekao je.

WHO se suočio s kritikama o tome koliko je dugo trebalo da se odobri vakcina protiv boginja, s obzirom da epidemije u Africi traju godinama. Prije vijesti od petka, WHO je već dao zeleno svjetlo kupcima cjepiva GAVI i UNICEF-u za nabavu vakcina protiv majmunskih boginja do odobrenja.

(24sata.info)