Shutterstock/U. J. Alexander

Evropski poljoprivrednici, uključujući i one u Njemačkoj, ove su sezone povećali površine pod šećernom repom, potaknuti visokim cijenama šećera krajem prošle godine, piše agroklub.

Tako u centralnoj organizaciji njemačke industrije šećera, Wirtschaftliche Vereinigung Zucker (WVZ), predviđaju rast proizvodnje na 4,77 miliona tona za sezonu 2024/25., u odnosu na prošlosezonskih 4,22 mil. t, što je povećanje od gotovo 13%. Uz to, površina pod kraljicom ratarskih kultura povećana je na 385.000 hektara, što je 5,7% više nego prošle sezone, saopćilo je udruženje.

Dobar prinos

“Preliminarne analize ukazuju na prosječan sadržaj šećera i dobar prinos ove godine. Razlozi za to su dobra snabdjevenost vodom i dovoljno sunca tokom dosadašnjeg dijela godine”, poručili su.

Prosječni prinos ove sezone iznosio je 81,9 tona po hektaru, neznatno više od prošlogodišnjih 81,8 t/ha, dok je sadržaj šećera porastao na 17,2% u odnosu na prošlosezonskih 16,53%.

Integrirana zaštita

Kako navode iz WVZ-a, očekuje se da će njemačke fabrike šećera u predstojećoj sezoni preraditi 31,59 mil. t repe, u odnosu na 29,81 mil. t u prošloj.

“Naš alat u industriji je već desetljećima integrirana zaštita biljaka. Bilo bi vrlo pametno nastaviti raditi na tome – novim tehnikama uzgoja, širokom spektru aktivnih tvari i digitalizaciji”, objasnio je predsjednik WVZ-a, dr. Stefan Streng.

(24sata.info)