X.com

Gonzalez (75), koji se u julu takmičio na predsjedničkim izborima protiv predsjednika Nicolasa Madura, otišao je nakon što je prije nekoliko dana “dobrovoljno potražio azil u španskoj ambasadi u Caracasu”, objavila je potpredsjednica Delcy Rodriguez na Instagramu, pišu vijesti.

Španski ministar vanjskih poslova potvrdio je da je Gonzales otputovao.

“Edmundo Gonzalez poletio je iz Caracasa u Španiju avionom španskih zračnih snaga”, objavio je ministar Jose Manuel Albares na platformi X.

Gonzalezov odlazak iz Venezuele najnoviji je epilog razvoja situacije od kraja jula i spornih predsjedničkih izbora, koje su kritikovale brojne svjetske države, tražeći od vlade Venezuele da objavi detaljne izborne rezultate, što nije učinjeno, već je državna izborna vlast objavila da je Maduro osvojio treći predsjednički mandat.

Opozicija je ustvrdila da su izbori rezultirali upečatljivom pobjedom Gonzaleza, objavivši i zbrojeve glasova za koje kažu da to dokazuju.

Ove sedmice je kabinet državnog advokata Venezuele saopćio da je izdao nalog za uhićenje Gonzaleza zbog te objave rezultata, optužujući ga između ostalog za uzurpaciju funkcija, krivotvorenje javnih dokumenata i zavjeru.

(24sata.info)