shutterstock

Umjesto povrća, ishrana se svodi na proteine i zdrave masti, što uključuje orašaste plodove, piletinu i svinjetinu.

Voditelj istraživanja na Univerzitetu u Illinois profesor Manabu T. Nakamura objasnio je da su fleksibilnost i personalizacija ključni u stvaranju programa koji optimiziraju uspjeh osoba koje su na dijeti u gubljenju i održavanju težine.

“Održiva promjena ishrane se razlikuje od osobe do osobe. Mora se postići kako bi se održala zdrava tjelesna težina. Ovakav pristup ishrani omogućila je sudionicima eksperimentisanje s različitim ponavljanjima ishrane, a znanja i vještine koje razvijaju tokom mršavljenja služe kao temelj za održivo održavanje”, rekao je, prenosi Klix.

Individualni program poboljšanja ishrane okupio je 22 ljudi koji su pohađali nastavu i dobili podatke u jednogodišnjoj istraživačkoj shemi o donošenju najinformisanijih izbora ishrane. Nakon što je prošlo 365 dana, istraživači su otkrili da je 41 posto sudionika izgubilo više od pet posto svoje tjelesne težine i to pripisuju unosu više vlakana i proteina.

U mnogim slučajevima to je navodno uključivalo povećanje unosa vlakana na oko 20 grama i unosa proteina na oko 80 grama dnevno uz dnevni unos 1.500 kalorija ili manje.

“Istraživanje snažno sugeriše da je povećanje unosa proteina i vlakana uz istovremeno smanjenje kalorija potrebno za optimizaciju sigurnosti i učinkovitosti dijeta za mršavljenje”, otkrila je Mindy H. Lee, koautorica i registrirana dijetetičarka.

Iako su voće i povrće poput avokada, banane i kivija izvrsni izvori vlakana, možete ih pronaći i u žitaricama, tjestenini, sjemenkama, zobi, pečenom grahu i raznim drugim namirnicama. Konzumiranje veće količine ovih namirnica ne samo da pomaže kod mršavljenja, već može čak smanjiti rizik od moždanog udara, dijabetesa tipa dva i bolesti srca.

U međuvremenu, proteini koji se nalaze u nemasnom mesu, tofuu, ribi, jajima i siru, također su ključni za uravnoteženu ishranu. Nauka sugeriše da su proteini odlični za vaše kosti i čak pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

(24sata.info)