Nakon podizanja optužnice protiv direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića i njegovih bliskih srodnika i saradnika, imovina koja im je blokirana još prilikom njegovog hapšenja u decembru 2021. ostaje pod sudskom zabranom.

Dionice i njive

Naime, tada je sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Tatjana Kosović, kao sudija za prethodni postupak, u krivičnom predmetu protiv Nedima Uzunovića i drugih, a zbog sumnje da su počinili organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlasti, sklapanje štetnog ugovora i pranje novca, prihvatila prijedlog državne tužiteljice Enise Adrović. Njime je donesena privremena mjera zabrane korištenja, otuđenja nekretninama i dionicama za više lica protiv kojih je u četvrtak podignuta optužnica.

Zbog sumnje na kriminal i pranje novca u Bosnalijeku, istrage su počele još 2011. godine, a Uzunović je više puta privođen, pretresan, pa i zatvaran

Prva na listi je Nadija Ćukle, Nedimova sestra, vlasnica 43,8069 posto dionica Turist besta d. d. Konjic, ali i tadašnja Sberbank BH sa 30,0634 posto dionica istog subjekta. Tu je i Sead Uzunović, otac prvooptuženog, također vlasnik dionica Turist besta, ali u manjem obimu od 3,583 posto. No, na njemu se vode i njiva sa jezerom – šuma površine 3.948 kvadratnih metara u Konjicu.

Anelu Vrtiću, biznismenu iz Konjica, blokirano je 1,182 posto dionica Turist besta.

Peti je na listi KBC Euro Credit Capital Limited, fond sa sjedištem na adresi II Piazetta, A Suite 21, Tower Road, Silema, Malta, upisan u registar kompanija Malte 12. januara 2016. godine pod brojem C73896. Ovdje je Sud blokirao raspolaganje sa 23,6749 posto dionica Bosnalijeka, budući da je ovo jedan od fondova preko kojih je Uzunović izvlačio novac iz matične kompanije.

KBC Euro Credit Capital Limited osnovan je na Malti u januaru 2016, a SIPA podnosi Tužilaštvu BiH prijavu protiv Uzunovića dvije godine kasnije zbog sumnje da je bio dio grupe koja je 2016. novcem Bosnalijeka, preko off shore firmi, kupila 673.000 dionica ove bh. kompanije, od kojih je dio bio u vlasništvu Vlade FBiH. Iste godine su Vlada FBiH i premijer Fadil Novalić prodali vlasnički udio od 19,25 posto u Bosnalijeku za 23,3 miliona KM, a ključni partner im je bio KBC s Malte.

Većini članova Uzunovićeve porodice blokirane su dionice u Turist bestu iz Konjica, na čijem je čelu sekretar Bosnalijeka i jedan od optuženih Bogdan Joković

Nedimu Uzunoviću blokirano je raspolaganje porodičnom stambenom zgradom i dvorištem na parceli koja pripada katastarskoj opštini SP Sarajevo-Mahala CXXXVI, na adresi Safeta Pašalića 20.

Almi Turajlić (djevojačko Hadžiomerović), kćerki Emina Hadžiomerovića (Nedimov punac), zabranjeno je raspolagati poslovnim prostorom od 85,36 kvadratnih metara u katastarskoj opštini SP Dolac, Sarajevo i garsonijerom od 28 kvadrata u Ulici Antuna Branka Šimića 4 u Sarajevu.

Natalija Hadžiomerović (Eminova supruga, punica Nedima Uzunovića) ima zabranu korištenja stana u lameli C-3, na etaži šestog sprata stambenog objekta, površine 56 kvadrata i garažnog mjesta P49 površine 13 kvadrata u lameli C-3 na lokalitetu Pionirska dolina, na suterenu stambenog objekta.

Zadaća RVP-a

U rješenju Suda BiH piše da će privremenu mjeru zabrane korištenja, otuđenja i raspolaganja nekretninama, određenu stavom I ovog rješenja provesti zemljišnoknjižni uredi općinskih sudova u Sarajevu i Konjicu i to upisom mjere u C list.

– Privremenu mjeru zabrane korištenja, otuđenja i raspolaganja dionicama, određenu stavom I ovog rješenja provešće Registar vrijednosnih papira u Federaciji BiH d. d. Sarajevo, treća je stavka rješenja Suda.

U njemu se još napominje i to da će “privremena mjera zabrane korištenja, otuđenja i raspolaganja nekretninama i dionicama, određena ovim rješenjem, trajati do okončanja krivičnog postupka protiv osumnjičenih ili do drugačije odluke ovog suda”.

(Oslobođenje)