Foto: Hina

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović istaknuo je da je NATO savez i društvo kojemu Hrvatska pripada, ali da je njezin primarni interes regija u kojoj ima svoje interese, svoj doseg i svoj narod.

“NATO je savez i društvo kojemu pripadamo. Međutim, naši primarni interesi su regija u kojoj imamo svoje interese, svoj doseg, svoj narod i druge nacije koje žive u Hrvatskoj, a imamo naš narod izvan Republike Hrvatske. To nije Republika Hrvatska, ali tamo žive stotine tisuća Hrvata i to je naš interes“, rekao je predsjednik Milanović, misleći pri tome na Hrvate u BIH čija su prava vrlo bitna i da na njih Hrvatska može na civiliziran i demokratski način utjecati.

Milanović je to istaknuo na promociji novih časnika i dodjeli prvih časničkih činova u Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ tijekom koje je poručio časnicima da su odabrali težak i jedinstven posao koji suspreže i limitira u čovjeku autonomiju i samosvijest jer se naredbe moraju slušati, a hijerarhija poštovati.

“To je odabir kojeg duboko poštujem. Vaš posao je da učinite sve da ne dođe do rata i oružanog sukoba u kojem ljudi gube život, ali ako i kada dođe – da ste tu prvi. To je jedinstven posao, poziv i način života i zato sam vam kao vrhovni zapovjednik zahvalan prije svega zato što ste taj posao odabrali“, rekao je Milanović, prenosi Hina.

S obzirom na to da je Hrvatska mala zemlja, Milanović je istaknuo kako mora osvijestiti u sebi koje su njezine mogućnosti, dosezi i stvarni interesi. U tom smislu, novim časnicima poručio je da NATO standarde koriste za vlastiti napredak i za dobrobit te zemlje.

Milanović je ponovio kako je Hrvatska rat dobila sama, te da je bilo više odmaganja nego pomaganja. “To nikome ne zamjeramo. Imamo sebe, saveznike, ljude, narode, države i saveze s kojima ćemo raditi i s kojima osjećamo neku vrstu pripadnosti i lojalnosti, ali hrvatski rat je dobilo malo dobrih ljudi. Zato je naš put jedinstven“, istaknuo je hrvatski predsjednik Milanović.

Iskustvo koje je Hrvatska prošla devedesetih godina posebno je u Europi i nije ga imala niti jedna druga članica EU te je Domovinski rat – uz prepuštenost samoj sebi, nenaoružanost te oslobađanje zemlje bez jasnog mandata onih velikih koji odlučuju – od Hrvatske vojske stvorio jedinstvenu, posebnu i zaista drugačiju vojsku, kazao je Milanović.

(FENA)