Foto: Twitter

Posebni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak susrest će se odvojeno tijekom ove sedmice s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem s kojima će razgovarati o situaciji na sjeveru Kosova.

Tako bi Lajčak na Bledu, gdje se održava Strateški forum trebao razgovarati s kosovskim premijerom Kurtijem a nakon toga u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Vučićem.

“Dok je tempo u Bruxellesu usporio tijekom ljeta, izazovi na zapadnom Balkanu nisu nestali. Jedna konkretna oblast koja mi je ostala visoko na dnevnom redu je situacija na sjeveru Kosova”, napisao je Lajčak na Facebooku.

Lajčak je također najavio da će se tijekom sedmice sastati s brojnim partnerima, prijateljima i stručnjacima za zapadni Balkan i globalna politička događanja.

Također osvrnuo se i na prošlosedmični sastanak u Bruxellesu sa specijalnim izaslanikom SAD-a za zapadni Balkan Gabrijelom Escobarom te istaknuo kako je Escobara pozvao radi “detaljnog razgovora i sastanaka o koordinaciji, kako bi se pripremili za iduće mjesece i dodatno ojačali zajedničke napore”.

Tijekom Bledskog strateškog foruma, koji počinje u ponedjeljak, Lajčak će u utorak sudjelovati na panelu “Zapadni Balkan: Sve se mijenja, ali sve ostaje isto”.

Lajčak se prije dolaska na Bled u Alpbachu susreo s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani uoči Europskog foruma Alpbach 2023. te priopćio kako je jesensku sezonu započeo s dva dana obogaćujućih razgovora o tome što za Europu znači biti hrabar.

“Započeo sam jesensku sezonu s dva dana obogaćujućih razgovora o tome što za Europu znači biti hrabar. Dobro je razgovarati sa stručnjacima, kolegama, prijateljima i što je najvažnije s našim mladim ljudima ove godine”, napisao je Lajčak na mreži X (Twitter).

Kosovo i Srbija sredinom marta dogovorili su Aneks provedbe sporazuma o normalizaciji odnosa na osnovi plana Europske unije, koji je u javnosti poznat i kao Ohridski sporazum.

No krajem maja došlo je do eskalacije nasilja na sjeveru te zemlje nakon što su gradonačelnici etnički Albanci preuzeli dužnost nakon lokalnih izbora koje su bojkotirali Srbi koji zahtijevaju formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO).

Nakon toga Kosovo je postiglo dogovor s EU o deeskalaciji u okviru kojeg je predviđeno postupno povlačenje policije Kosova iz i oko općinskih zgrada te organiziranje novih izbora u četiri općine u kojima Srbi čine većinu.

(FENA)