Foto: EPA-EFE

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić potvrdio je u ponedjeljak da će do kraja godine posjetiti Moskvu gdje bi se trebao sastati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

“Mi nećemo govoriti ni o čemu drugom osim o našim bilateralnim odnosima i onome što se tiče mješovitog Komiteta i naravno da ću se sastati sa svojim kolegom Sergejem Lavrovim. Kada može (ministar vanjskih poslova Mađarske Peter) Szijjarto ići u Moskvu što ne bismo mogli mi”, rekao je Dačić.

Dačić, koji je dopredsjednik mješovitog Komiteta za suradnju s Rusijom, istaknuo je da je Srbija ostala dužna Lavrovu sastanak jer nije mogao doći u tu zemlju, a Nikola Selaković nije otišao dok je bio ministar vanjskih poslova, prenosi Beta.

Srbija nije uvela sankcije Rusiji iako su američki i europski čelnici više puta pozivali Srbiju da se pridruži zapadnim zemljama u odnosu prema Rusiji i njezinoj invaziji na Ukrajinu i da uskladi svoju vanjsku politiku s Europskom unijom.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić do sada se oglušivao na višestruke pozive da uvede sankcije Rusiji pravdajući to bliskim odnosima i ovisnošću o ruskim energentima.

No desno krilo na srbijanskoj političkoj sceni i ultranacionalisti Vučića optužuju da će pristati na uvođenje sankcije Rusiji i tako “ispuniti i taj zahtjev Zapada”, te da će pristati na “politiku ucjena koje će slijediti jedna za drugom” i u pogledu prihvaćanja europskog plana za Kosovo, kojim se sugerira uzajamno priznanje i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Istodobno američki dužnosnici upozoravaju kako Srbija ukoliko zaista želi imati europsku budućnost ne možete imati šefa obavještajne službe (Aleksandar Vulin) koji otvoreno komunicira s Rusima.

Vulin spada u dužnosnike srpskih vlasti koji u javnosti promoviraju proruske stavove, a od početka ruske agresije na Ukrajinu najmanje dva puta je putovao u Moskvu gdje se susretao s ruskim dužnosnica.

Američki senator Chris Murphy kazao je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) jasno stavile do znanja, ne samo Srbiji, već svim američkim prijateljima, da će biti posljedica ukoliko se te zemlje ne odluče pridružiti sankcijama i budu uključene u tajne aktivnosti s Rusima.

(FENA)