Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je grupacija zemalja BRICS na putu da ispuni aspiracije većine svjetske populacije, sudeći po zabilježenim izjavama na samitu zemalja BRICS-a u Južnoj Africi u utorak.

– Sarađujemo na principima ravnopravnosti, partnerske podrške, uvažavanja međusobnih interesa, i to je suština budućeg strateškog kursa naše grupacije, kursa koji ispunjava aspiracije najvećeg dijela svjetske zajednice, takozvana globalna većina – kazao je Putin.

Članice BRICS-a – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika – predstavljaju više od 40 posto svjetske populacije i očekuje se da će se na samitu razgovarati o dodavanju novih članica, ali on se nije osvrnuo na to pitanje u svojim komentarima.

Putin nije mogao lično prisustvovati samitu zbog naloga za hapšenje koji je za njim u martu izdao Međunarodni krivični sud (ICC), optužujući ga za ratne zločine u Ukrajini.

Rusija je odbacila optužbe kao nečuvene i tvrdi da taj potez nema pravno značenje jer nije članica ICC-ja. Južna Afrika je, međutim, članica, što znači da bi bila obavezna da ga uhapsi da je otputovao tamo.

Putin je kazao da će se na samitu detaljno raspravljati o pitanju prebacivanja trgovine između zemalja članica s američkog dolara na nacionalne valute, što je proces u kome će nova razvojna banka BRICS-a igrati veliku ulogu.

– Objektivni, nepovratni proces dedolarizacije naših ekonomskih veza dobija na zamahu – rekao je on.

BRICS je sve važniji forum za Rusiju u trenutku kada se njena ekonomija bori sa zapadnim sankcijama zbog rata u Ukrajini i želi da izgradi nove diplomatske i trgovinske odnose s Azijom, Afrikom i Latinskom Amerikom.

Putin je rekao da Rusija posebno želi da razvije dva vodeća projekta – sjeverni morski put s novim lukama, terminalima za gorivo i proširenom flotom ledolomaca, te koridor sjever-jug koji povezuje ruske luke s morskim terminalima u Zalivu i Indijskom okeanu.

Rekao je da će Rusija ostati pouzdan snabdjevač hranom za Afriku i da privodi kraju razgovore o obezbjeđivanju besplatnog žita za grupu afričkih zemalja, kao što je obećao na samitu u Sankt Peterburgu prošlog mjeseca.

Obećanje je stiglo nakon što se Rusija povukla iz sporazuma koji je Ukrajini omogućio izvoz žita iz njenih crnomorskih luka, i nakon što je više puta bombardovala ukrajinske luke i skladišta žitarica, što je navelo Kijev i Zapad da je optuže da koristi hranu kao ratno oružje, prenosi Reuters.

 

 

(FENA)