Piše: Sergio Šotrić

Dozvolite mi, dragi moji, da vam se – kao potomak stare mostarske srpsko-pravoslavne familje Sotric, kao Mostarac, kao Bosanac i Hercegovac, kao covjek koji iskrerno voli svoju rodnu grudu, kao unuk, cija su obadva mostarska djeda 1941. ubili fasisti-ustase (djeda Vasu Ivelju u koncentracionom logoru “Jasenovac”, djeda Milana Sotrica u Mostaru) kratko obratim na temu (jednog od) aktuelnih skandala na ovogodisnjem SFF, prouzrokovanim promovisanjem filma “Heroji Halijarda” koji promoviše ulogu četnika u Drugom svjetskom ratu, a cime se SSF koristio za promociju istorijskog revizionizma.

Ne zeleci ulaziti u debate, ko i je i za sta je konkretno odgovoran na SFF-u, ko treba da podnese ostavke itd. (to je posao onih, koji za to primaju platu), zelim samo da posaljem jednostavnu poruku, da ja i moja porodica, danas kao i sve ove godine, četnike smatra izrodima nasih slavnih predaka, slugama nacista Adolfa Hitlera, da njihovog vodju Drazu Mihailovica dobro pamtimo kao ratnog zlocinca odgovornog ne samo za ratne zlocine nad neduznim civilnim stanovnistvom, nasom bracom i sestrama bosnjacke i hrvatske nacionalnosti, ali i nad neduznim srpskim stanovnistvom (koje je cetnickom otporu za vrijeme 2. Svjetskog rata pruzalo otpor).

Uzalud vam je trud “sviraci I filmadzije”, nama ne trebaju filmovi, koji promovisu cetnicku ideologiju, mi smo otporni na jeftini cetnicki-fasisticki-nacisticki revizionizam, mi ostajemo u vijekovnom zajednistvu i komsiluku u najljepsoj nasoj Bosni i Hercegovini, a vama bih preporucio, da vas film mozda posaljete nacistima u Njemackoj, kojih i danas ima poprilican broj u zemlji, gdje zivimo i radimo preko 30 godina – četnici i nacisti, zajedno ste ratovali, zajedno ste izgubili.

(24sata.info)