Sin ministra privrede u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) Darija Sesara (HDZ) jedan je od korisnika stipendije za studente nižeg socio-ekonomskog statusa.

Luka Sesar (20) je student Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a nalazi se na istoj listi stipendista kao i Tomislav Kovačević, sin bogatog bh. poduzetnika Ivana Kovačevića.

Mladi Sesar, student iz Posušja, stanuje u splitskom studentskom domu i nalazi se na 319. mjestu primatelja ove stipendije koja se u iznosu od 200 eura mjesečno isplaćuje tokom devet mjeseci.

S obzirom na to da je riječ o stipendiji E kategorije za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa uslovi za ostvarivanje prava su prebivalište u Republici Hrvatskoj, minimalno ostvarenih 1.050 bodova na rang-listi i prihodi po članu porodice manji od 263 eura.

U odgovoru na medijske upite koji se tiču stipendije koju u Hrvatskoj, navodno, koristi njegov sin, ministar Dario Sesar poručuje da, kao osoba koja obnaša odgovornu političku i društvenu ulogu u proteklih deset godina, svoju politiku i svako djelovanje temelji na načelima transparentnosti i vjerodostojnosti.

– Prije nekoliko dana dobio sam upit od strane predstavnika medija o stipendiji koju, navodno, koristi moj sin kao student Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije. Naravno kao i svaki roditelj nastojim voditi brigu o svojoj obitelji. No, nisam imao traženu informaciju, pa sam upitao sina i obavio razgovor s njim, na što mi je odgovorio da se samim upisom na fakultet među studentima otvorila tema prijave za stipendiju, na što se on prijavio i prošao. Provjerom cjelokupne situacije i vrste stipendije, došao sam do spoznaje da je, zbog njegovog studiranja i prijave u Hrvatskoj, gdje kao student živi samostalno i nisu na kućnoj listi prijavljeni roditelji i ostali članovi obitelji, ostvario stipendiju u kategoriji slabijeg socio-ekonomskog stanja. Odmah po tom saznanju kontaktirao Ministarstvo znanosti i obrazovanja Hrvatske i izvršio povrat stipendije (novca) u proračun RH. Ovim putem upućujem ispriku cjelokupnoj javnosti zbog pogreške koja je dovela do ove situacije. Budući da već izvjesno vrijeme obnašam političke funkcije, članovi moje obitelji s oprezom konzumiraju, čak i obična građanska prava, pa i kada se radi o sinu, studentu koji je u srednjoj školi bio među boljim učenicima generacije i pritom nije bio korisnik bilo kakve stipendije, pojašnjava ministar Sesar te ističe kako je, shvaćajući odgovornost i cijeneći povjerenje javnosti, osjećao obvezu obratiti se pojašnjenjem i još jednom naglasiti značaj transparentnosti, koja uključuje i priznaje pogreške i ispriku, navodi u reakciji.

(24sata.info)