Foto: Arhiva

Republika Srpska lančano klizi ka najgorim mogućim ekonomskim sankcijama, pokazala je jučerašnja reakcija Njemačke koja je odustala od finansiranja četiri projekta.

Rekao je to Branislav Borenović, predsjednik PDP- a, na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci. Borenović je dodao da je Republika Srpska nedavno takođe izgubila i novac koji dolazi iz Evropske unije, odnosno od 600 miliona KM bespovratnih sredstava.

“Niti jedna marka nije uložena u Republiku Srpsku, a sada je i Njemačka odustala od ulaganja, koja zajedno sa Srbijom, Hrvatskom, Italijom i Slovenijom čini jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera kroz više od 60 odsto ekonomije koju Republika Srpska ostvaruje. Jedini smo u regionu koji su u tihim, ali vidljivim ekonomskim sankcijama, koje su prvo došle iz Brisela, a sada iz Njemačke”, poručio je Borenović.

Odgovornost, ističe Borenović; snose isključivo predstavnici vlasti.

“Republika Srpska je izgubila oko 200 miliona KM time što je izgubila ekonomsku podršku Njemačke, rekao je predsjednik PDP- a.

Borenović je podsjetio da je juče stigla informacija da je, nakon pet godina, Tužilaštvo BIH podiglo optužnicu za izborne krađe, u dijelu koji se odnosi na dodavanje glasova birača koji uopšte nisu izašli na izbore.

“Potvrđena je optužnica za pet osoba, a predviđena je zatvorska kazna do pet godina za ovo krivično djelo. Očekujemo da Sud i Tužilaštvo ovo dovedu do kraja, poručio je Borenović.

(24sata.info)