Američki tužioci upozorili su sud na objavu Donalda Trumpa na društvenim mrežama u kojoj je zaprijetio odmazdom.

Navode da bi bivši američki predsjednik mogao zastrašivati svjedoke otkrivanjem povjerljivih dokaza koje je primio uz optužnicu.

U objavi na svojoj društvenoj mreži Truth Social bivši je predsjednik napisao: “Ako kreneš na mene, ja ću na tebe!”

Dan ranije izjasnio se da nije kriv po optužbama da je predvodio zavjeru kako bi pokušao poništiti izborni poraz 2020. koji mu je nanio demokratski protukandidat Joe Biden.

Ured posebnog tužioca Jacka Smitha rekao je da Trumpova objava na društvenim mrežama izaziva zabrinutost da bi on mogao javnosti otkriti tajni materijal, poput transkripata velike porote koja je dala zeleno svjetlo optužnici.

Zatražio je od suda zaštitne mjere kojima bi se Trumpu i njegovim odvjetnicima zabranilo dijeljenje bilo kakvih materijala s neovlaštenim osobama. Bez sudskih mjera Trump bi mogao objavljivati tajne podatke ili drugi materijal koji bi “mogao imati štetan učinak odvraćanja svjedoka ili nepovoljno utjecati na provođenje pravde u ovom slučaju”, napisali su tužioci.

Dodali su da Trump ima povijest napada na suce, odvjetnike i svjedoke u drugim slučajevima protiv njega. Zaštitne mjere su rutinske u slučajevima koji uključuju povjerljive dokumente, ali tužioci su rekli da je posebno važno ograničiti njihovo javno širenje s obzirom na Trumpove objave na društvenim mrežama.

 

(24sata.info)