Foto: Cropix

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović održao je govor na obilježavanju godišnjice akcije ‘Oluja’.

Ponovo je govorio o BiH, te je u tom kontekstu Milanović hvalio djelovanje hrvatske vojske u i oko Bihaća.

“Hrvatska vojska je omogućila i mir u BiH. To treba ponavljati svake sedmice. Hrvatska vojska je spasila Bihać sudbine Srebrenice. Možda. Mada, Bihać je veliki grad. Teško da bi se onakva katastrofa, onakav pokolj s elementima genocida mogao ponoviti u Bihaću, rekao je Milanović.

Podsjetimo, hrvatski predsjednik Zoran Milanović našao se na spisku lica koja negiraju ili relativizuju genocid u Srebrenici, a koji je objavio Memorijalni centar Srebrenica – Potočari.

On je u novembru 2022. godine ušao u javnu raspravu sa ženama iz Udruženja “Majke Srebrenice”, te je izjavio kako su to “stare žene koje su se držale dostojanstveno”, ali da se, kako je dodao, nada da “nisu pale u klješta beskrupuloznih utilitarističkih muljatora iz Sarajeva”.

– Ako jesu, biće mi ih jako žao. Ali, šta je problem? Ja nikada nisam negirao razmjere ubistva i masakra u Srebrenici, to mi ne pada napamet. To je kao da neko negira Holokaust kao takav. Ali pravne kvalifikacije, to je nešto drugo – rekao je tada Milanović.

(24sata.info)