Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Nišu. Danas je razgovarao sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije, a zatim je prisustvovao i prikazu rada diviziona Samohodnih haubica.

Predsjednik Vučić je tokom svog obraćanja poručio da se bezbjednosna situacija u regionu i svijetu komplikuje, zbog čega Srbija mora da razvija i dodatno osnaži svoje vojne kapacitete.

Takođe, Vučić je rekao i kako će za Vojsku Srbije biti uloženo 500 miliona eura više nego ranije.

Razgovarali smo o vojno-bezbjednosnoj situaciji u regionu i svijetu, o potencijalnom ugrožavanju bezbjednosti srpskog naroda, a onda i organizaciji. Neophodna ulaganja u srpsku vojsku. Na godišnjem nivou ćemo uložiti 500 miliona eura više nego ranije. Spremni smo da dodatno motivišemo ljude kako bi služili vojsku. Dugoročna politika Srbije je očuvanje neutralnosti. Takođe, želimo da dostignemo određeni nivo opremljenosti. Uskoro očekujemo dolazak raketnog sistema “Kornet” iz Rusije, ali i druga pojačanja – rekao je Vučić.

Osim protivvazdušne odbrane osmatrali smo stanje lovačke avijacije – rekao je predsjednik Vučić i dodao: Danas ste na vježbi mogli da vidite, ovo je naših ruku djelo, za bukvalno pola sata smo skratili vrijeme pripreme dejstva. To su ubitačne haubice, to je proizvod srpske odbrambene industrije – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da je za jednu zemlju važno da ima riješena tri pitanja.

Da obezbijedi sigurnost granica svoje zemlje, sigurnost i bezbjednost svojih građana, da energetski obezbijedite svoju zeljmu i da imate dovoljno vode i hrane za budućnost. Našu namjensku industriju moramo da ojačamo i osnažimo. Možda im trebaju naše narudžbine veće da bi oni mogli da pokrenu serijsku proizvodnju, za mnoge id tih stvari imamo tržišta po cijelom svijetu – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da, da nismo uzeli za 650 miliona eura, sad bi nas koštalo 900 miliona eura, samo za nekoliko mjeseci zakašnjenja.

O promijeni vraćanja obaveznog služenja vojnog roka, Vučić je rekao da imamo probleme sa tim.

Imamo problem sa tim, da vam kažem otvoreno, nekoliko otvorenih pitanja. Nemamo odluku. Svakako bi za vojsku bilo spasonosno kad bismo to mogli da uvedemo. To zavisi od mnogo pitanja: Od kog to godišta važi, ako presječemo i kažemo važi od 2004. ili 2005. godine, mi ne možemo da prihvatimo 35.000 momaka na godišnjem nivou. Trenutno naši kapaciteti su na nivou 10.000. Novac nam je najmanji problem, može li naša komanda da obuči te vojnike, imamo mnogo problema o kojima razmišljamo razgovaramo i gledamo, ili da značajno uvećamo plate za služenje vojnog roka, još vagamo između tih odluka – rekao je Vučić i dodao:

Moramo da imamo još minimum 5.000 vojnika, za helikoptere imamo, ali za avione nemamo. To su vrlo komplikovane stvari, vojska ne može da se izgradi za godinu, dvije ili tri. U Svakom slučaju naša vojska je neuporedivo snažnija nego što je bila – izjavio je Vučić.

(24sata.info)