Trener koji je vodio Sturm do dvije titule prvaka Austrije, tri nacionalna kupa i plasmana u grupnu fazu Lige prvaka omiljen je u Austriji i Grazu. Nedavno su to pokazali i navijači ove ekipe kada se Osim pojavio na omladinskom zimskom turniru.

“Osjećam se kao ptica u kavezu. Nogomet mogu gledati samo na TV-u, a na stadion odem s vremena na vrijeme. To je moje najveće zadovoljstvo. Boli me što više ne mogu raditi svoj posao”, rekao je Osim za SPOX.

Uz njega je njegova supruga Asima koja ističe da Ivica svakog dana ide na pregled kod ljekara nakon što je doživio moždani udar 2007. godine.

“Ljekari su mi rekli da bih trebao biti bolje nakon 13 godina. Još uvijek to čekam”, rekao je Osim.

Ističe kako gleda sve utakmice koje se mogu gledati na TV-u, ali da nije isto kao i raditi u nogometu.

“Gledam sve utakmice koje su u TV prenosima. Međutim raditi u nogometu i gledati nogomet nije isto. Živiš drugačije i posmatraš igrače drugačije kada si u nogometu”, rekao je Osim.

Postao je legenda Sturma, ali malo je nedostajalo da sjedne na klupu Rapida iz Beča.

“Menadžer je rekao da sam ja protiv Srba i da ne trebam biti trener Rapida. Tako je to prezentovano. Teška je to priča, bio sam dogradonačelnik Sarajeva, ali nikada nisam bio zainteresovan za politiku”, istaknuo je Osim i dodao:

“Imao sam ponuda od velikih, boljih klubova. Uvijek sam se pitao: ‘Šta bih ja radio tamo’? Šta bih radio s takvim igračima? Lupiti šakom od stol i vrisnuti na takve igrače nije moguće, predobri su za to. Uvijek sam pokušavao da ne budem arogantan. Čak kada me pozvao Real Madrid pitao sam: ‘Jesam li ja zaista ono što vi tražite?’ Skromnost je važna. Morate uvijek ispravljati sebe. Naravno da sam želio biti trener velike ekipe. Učio bih od igrača svaki dan, ali pitanje je šta bi oni mislili o meni? Ko je on. Možda bi me popljuvali u Madridu”, rekao je Osim.

Ističe kako je mit da nikada nije dobio žuti karton, a prisjetio se trenutka kada se to dogodilo.

“To je mit. Moram priznati. Dobio sam žuti karton jednom. Igrali smo protiv Dinama. Imali smo sjajnu ekipu. Sudiju neću nikada zaboraviti. Mog saigrača je gurnuo protivnik i on je igrao rukom. Sudija, Slovenac, nije vidio guranje i dosudio je penal. Protestovao sam i dobio sam karton”, istaknuo je Osim.

Ističe kako je dobar prijatelj s Arseneom Wengerom kojeg je upoznao u Strasbourgu i kako Francuz uvijek i svugdje priča samo o nogometu. Njihove ekipe igrale su sličan nogomet.

“Arsene je uvijek tražio od svojih igrača da igraju direktan nogomet. Isto sam mislio i sam i uvijek sam igrao direktno. Nakon treninga u Sturmu gledatelji bi me pitali šta pokušavam uraditi. Napravili smo napredak. Kasnije su to razumjeli”, rekao je Osim, prenosi Klix.

Smatra kako se nogomet danas promijenio.

“Igrači danas moraju biti kompletni. Trkački, taktički… Međutim posebno trebaju biti brzi. Tri vezna nogometaša Liverpoola su jako važna. Svi su polivalentni, s konjskim plućima. Nogomet je više nego ikada ranije fokusiran na duele. Dobri igrači mogu igrati bilo gdje. Posebno volim Virgila van Dijka. On je najbolji defanzivac na svijetu. Tako dobro brani svoj gol, postiže golove, šta više možete poželjeti”, istaknuo je Osim i dodao:

“U današnjem nogometu samo bogati klubovi mogu slaviti velike uspjehe. Kupuju najbolje igrače i najbolje trenere i konstantno ih mijenjaju. Osjetim nezadovoljstvo među gledateljima. Uz toliko uloženog novca to nije nogomet. Nogomet ne smije umrijeti. Trenutno se više govori o novcu nego o nogometu. Novac osvaja prvenstva. Treba početi misliti o tome. Možda uvesti neka pravila kako bi nogomet ponovo postao zanimljiviji”, rekao je Osim.

Kaže kako bi rado počeo ispočetka, ali vjeruje da bi bilo mnogo teže.

“Treneri su danas mnogo bolji nego prije. Žive drugačije, analiziraju drugačije, govore drugačije”, istaknuo je Osim.

(24sata.info)