Ministarstvo za pitanja boraca i invalida HNK nedavno je raspisalo javni poziv za preventivne zdravstvene preglede.

Na ovaj korak su se odlučili nakon saznanja da postoji veliki broj boraca netipično obolijeva u ranom dobu, i to nažalost od težih bolesti od kojih su neke i sa smrtonosnim ishodima. Za ovu namjenu su, prema riječima pomoćnika ministra Halila Ćućurovića, planirana određena finansijska sredstva. Osim javnog poziva, Ministarstvo je sklopilo i ugovore sa domovima zdravlja širom kantona.

Obzirom da dosad nije bio veliki odziv boraca, u prostorijama Ministarstva u Mostaru organizovan je sastanak na koji su pozvani predstavnici boračkih udruženja sa područja ovog grada.

– Cilj je da zajednički animiramo boračku populaciju. Želimo biti primjer, pa ćemo sutra mi obaviti preglede. Rezultati prvih pregleda dostavit će se porodičnim ljekarima, a dalje troškove ćemo dijelom preuzeti i mi, naravno, ukoliko bude potrebe, rekao je Ćućurović, podsjećajući da sve navedeno može biti pilot projekat za naredne godine.

Haris Kljako iz Udruženja ratnih vojnih invalida Stari grad Mostar kazao je da je u ovom udruženju inicijativa pozitivno primljena, kao i da su borci i invalidi danas obično u dobi kada su pregledi kod ljekara neophodni. Pohvalio je angažman ministarstva, koje je osmislilo i ovaj projekat.

– Populacija u ovom kantonu zahvaljući novim projektima polako doseže nivo prava koja uživaju borci i invalidi u Kantonu Sarajevo i u Tuzlanskom kantonu. Ovo je ministarstvo koje se bavi ljudima, a ne politikom i to je dobro. Odazvat ćemo se pozivu Ministarstva, jer zdravlje je prioritet, a sve drugo je manje važno. Ovim putem apelujem i na uposlenike medicinskih ustanova da odsad borci i invalidi prilikom pregleda budu prioritet, poručio je Kljako.

(24sata.info)