Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sastanku u Njujorku sa predsjednikom Svjetskog ekonomskog foruma Bergeom Brendeom da Srbija želi da postane regionalni centar Foruma za četvrtu industrijsku revoluciju, kako bi omogućila tehnološki i ekonomski napredak, ne samo sebi nego i cijelom zapadnom Balkanu.

Vučić je zahvalio za pomoći koju Svjetski ekonomski forum može da pruži Srbiji u unapređenju, otvaranju i pozicioniranju srpske ekonomije u svijetu, s obzirom na to da je globalni socijalno-ekonomski razvoj glavni prioritet Foruma, saopšteno je iz Službe predsjednika Srbije za saradnju sa medijima.

– Srbija nastoji da bude aktivna na svim međunarodnim forumima, posebno onima koji za cilj imaju razvoj trgovine, smanjenje nezaposlenosti, edukaciju mladih, kao i druge socijalno-ekonomske aspekte – istakao je Vučić.

On je predstavnike Svjetskog ekonomskog foruma upoznao o makroekonomskim parametrima Srbije i privrednim potencijalima i ukazao da je Srbija sprovela uspješne ekonomske reforme, naročito na smanjenju javnog duga, privlačenju stranih investicija i razvoju malih i srednjih preduzeća.

Brende je istakao da je Srbija, zahvaljujući sprovedenim ekonomskim reformama, u prethodnom periodu značajno napredovala i postigla zavidne ekonomske rezultate.

 

( RTRS)