U Banjaluci je održan sastanak na kojem je predstavljena naučno-istraživačka studija "Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske – analiza stanja i prijedlog mjera", koju je na inicijativu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović izradio ekspertski tim kojim je rukovodio demograf Draško Marinković.

Sastanak, na kojem je predstavljena studija i kojem su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, održan je u Palati Republike.

Predsjednica Srpske je nakon sastanka rekla da se ovom studijom prvi put u Republici Srpskoj sistematizuju sve mjere u okviru populacione politike, jer broj novorođenih beba posljednjih godina nije zadovoljavajući.

Poseban problem, dodala je ona, je odlazak stanovništva s ovih prostora.

– To nije pojava koja je izolovana i koja se dešava samo na prostoru Republike Srpske. To je pojava koja se dešava i u zemljama u našem okruženju – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila na niz mjera koje je Vlada Srpske posljednjih godina uvela kao pomoć u podizanju nataliteta, a to su podrška majci, novorođenčetu i porodici, stambeni krediti za mlade bračne parove, besplatni udžbenici za osnovce prvog i drugog razreda, dječiji dodaci, podrška nezaposlenim porodiljama i druge mjere.

Premijer Republike Srpske je rekao da Vlada veliku pažnju posvećuje pronatalitetnoj politici, te da studija, koja je danas predstavljena, predstavlja zbir mjera posvećenih rješevanju problema nataliteta.

– U proteklih osam godina smo zaustavili pad nataliteta u Srpskoj – rekao je Višković i dodao da je, prema posljednjim podacima, u ovoj godini rođeno 220 beba više nego u prethodnoj.

– To je sigurno rezultat mjera koje je uvela prethodna Vlada i koje sprovodi ova Vlada. Mi u narednom periodu moramo da osnujemo jedno tijelo koje će objediniti ove mjere i podatke rezultata tih mjera. Moramo izvršiti analizu da bismo vidjeli efekte koje te mjere donose – rekao je Višković.

On je dodao da se moraju odrediti ciljne grupe i odrediti da li je prioritet prvo, dugo ili treće dijete i ka tome usmjeravati mjere i sredstva.

Višković je naglasio da će dio prihoda od igara na sreću biti preusmjeren za mjere populacione politike.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da je cilj studije da se na sveobuhvatan način pristupi problemu nataliteta i da se sistematizuju sve mjere pronatalitetne politike. Dodik je naveo da će Republika Srpska nastaviti da, zajedno sa Srbijom, radi na ovom pitanju.

– Moramo da damo opštu društvenu i političku podršku ovom pitanju. Јedna od tema sjednice Glavnog odbora SNSD-a biće i ovo pitanje – istakao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Rukovodilac ekspertskog tima rekao je da je cilj promocije mjera pronatalitetne politike izrada operativnog plana, koji će sačiniti Vlada Srpske, te na kraju provođenje tih mjera.

Marinković je naveo da su aktivnosti Vlade usmjerene na povećanje nataliteta.

Kako saznajemo, predsjednica Srpske jutros je održala i sastanak sa Viškovićem.

Studija “Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske – analiza stanja i prijedlog mjera” predstavlja pregled stanja u oblasti demografske politike u Republici Srpskoj, kao i prijedlog opštih mjera za unapređenje stanja u ovoj oblasti, koje bi trebalo da budu predmet realizacije nadležnih institucija Republike Srpske, saopšteno je iz Kabineta predsjednice Republike Srpske.

Članovi ekspertskog tima su najistaknutiji stručnjaci iz oblasti demografije, reproduktivnog zdravlja i socijalne zaštite – Branislav Đurđev, Mirjana Rašević, Mirjana Bobić, Milimir Mučibabić i sociolog Јovanka Vuković.

 

( RTRS)