Učesnici prve Bh. povorke ponosa stigli su na plato ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Mirna šetnja Titovom ulicom od Vječne vatre pa do Trga BiH na Marijin Dvoru trajala je oko sat vremena.

Skup je okupio više od hiljadu učesnika, a planirano je da se završi oko 14 sati.

Duž cijele rute kretanja prve Bh. povorke ponosa prisutne su jake sigurnosne mjere, a angažovan je veliki broj policijskih službenika i zaštitara.

Prisutnima se obratio Branko Ćulibrk iz Organizacionogodbora Bh. povorke ponosa, koji je zahvalio svim učesnicima što su prepoznaliznačaj današnjeg marša i izašli na ulice Sarajeva u borbi za ravnopravnost svihgrađana i građanki u BiH.

– Mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interpolne i queer osobe se svakodnevno borimo za svoje postojanje, identitet i za svoju ljubav. Našu ljubav i naše identitete homofobi svakodnevno napadaju, ne prihvataju, omalovažavaju i tuku. Nažalost, naše institucije ne praktikuju dosljedno svoje zakone. Ne postoji otvorena institucionalna  podška poštivanju ljudskih prava LGBTIQ osoba te time podstiču homofobiju i dopuštaju nasilje nad nama – rekao je Ćulibrk.

Neke nas institucije, dodaje, stigmatizuju, diskriminišu, odvode na prisilno liječenje i onemogućuju demokratsko seksualno obrazovanje.

– Još uvijek nemamo zakon o istopolnom partnerstvu, iako postoje istopolne zajednice u BiH. Trans osobama nije omogućen pristup zdravstvu, a zakonski ne mogu promijeniti dokumente ukoliko nisu uradile potpunu tranziciju. Ova povorka treba da služi kao primjer zaštite prava LGBTIQ osoba od strane institucija i nadamo se da zaštita naših prava neće ostati na ovome danas, nego da će se omogućiti svakodnevna podrška u ostvarivanju prava i sloboda svih LGBTIQ osoba – dodao je Ćulibrk.

Lejla Huremović, također članica Organizacionog odbora, obrativši se okupljenima poručila je da danas više nego ikad do sada LGBTIQ osobe u BiH prestaju biti nevidljive.

– Danas više nego ikad dosad poručujemo da ćemo se hrabro i dostojanstveno boriti za naše živote. Za živote koji, kao ni bilo koji drugi, ne mogu biti među četiri zida. Za živote oslobođene od straha i nasilja, jer je dosta – naglasila je Huremović.

Svakodnevica LGBTIQ osoba je, kako je rekla, toliko nevidljiva da ih čak i porodice ignorišu.

– Nad nama se vrši nasilje, tjeraju nas da šutimo i da ne budemo to što jesmo. Zaključavaju nas u kuću ili istjeruju iz nje. Oduzimaju nam lične dokumente. U školi ili na fakultetu ne možemo da kažemo koga volimo niti se smijemo zalagati za prava LGBTIQ osoba zato što profesori i profesorice javno ističu mržnju – napomenula je Huremović.

Na poslu, ako ga uopšte i imamo, dodaje, primoravaju nas da šutimo o našim životima.

– Da nema nasilja, da ne postoji mržnja, da naši životi nisu ugroženi, ja danas ne bih bila ovdje i ne bih morala zajedno sa vama da ističem našu seksualnu orijentaciju i rodni identitet, već bih se mogla posvetiti drugim problemima kojih, nažalost, u ovoj državi ima previše, a koji se tiču i nas. Zato Povorka ponosa, i zato skretanje pažnje na naše živote, jer želimo da gradimo društvo nenasilja, solidarnosti, podrške i zajedništva, gdje niko neće morati skrivati ljubav i ograničiti svoj život na četiri zida – dodala je Huremović.

(24sata.info)