Foto: Arhiv

Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky obratili su se na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon potpisivanja bilateralnog sigurnosnog sporazuma na marginama samita G7 u Italiji.

Biden je rekao da su SAD i druge zemlje potpisale sigurnosne sporazume kako bi se Ukrajina mogla braniti sada i odvraćati potencijalne napade u budućnosti, javlja CNN.

“Sjedinjene Države će pomoći da se osigura da Ukrajina može učiniti oboje, ne slanjem američkih trupa da se bore u Ukrajini, već obezbjeđivanjem oružja i municije, širenjem razmjene obavještajnih podataka” i obučavanjem ukrajinskih trupa, između ostalog”, rekao je Biden.

“Sporazum jasno kaže da Amerika podržava napore Ukrajine da ostvari pobjedu u ovom ratu. Sporazum uključuje odredbe za napredne obrambene sisteme poput Patriota i eskadrila borbenih aviona, uključujući, ali ne ograničavajući se na F-16”, rekao je Zelenski.

Sporazum postavlja put za dugoročne sigurnosne odnose SAD-a s Kijevom, ali bi ga, prema visokim američkim zvaničnicima, mogle poništiti i buduće američke administracije.

Sporazum je uslijedio nakon višemjesečnih pregovora između SAD-a i Ukrajine i očekuje se da će se SAD obavezati na 10 godina na nastavak obuke ukrajinskih oružanih snaga, veću saradnju u proizvodnji oružja i vojne opreme, kontinuisano pružanje vojne pomoći i veću razmjenu obavještajnih podataka.

(24sata.info)