Građani Mostara okupljeni oko inicijative “Jer me se tiče” u ranim jutarnjim satima u srijedu blokirali su prolaz kamionima s komunalnim otpadom, kako bi ponovo skrenuli pažnju na problem regionalnog odlagališta komunulanog otpada Uborak.

Po riječima predsjednika građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omera Hujdura, jutros od 6 do 8 sati bile su blokirane prilazne ceste deponije.

Poručio je da će građani dati rok od deset dana za rješavanje problema na odlagalištu otpada Uborak te da nakon toga idu u trajnu blokadu.

-Zadnji put dajemo deset dana roka kako bi se izišlo s prijedlozima, kako je to bilo i najavljeno, pet lokacija za izmještanje deponije Uborak i donese zaključak koji će proći kroz službene novine u smislu da se deponija ne širi na desnu stranu, preko potoka koji protiče uz deponiju -kazao je Hujdur.

Ako se u deset dana, poručio je Hujdur, ne održi sastanak s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo i Gradskom upravom, deponija ide u trajnu blokadu.

Podsjećamo, problemi s deponiranjem otpada na Uborku eskalirani su u svibnju prošle godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji su aktivisti građanske inicijative tvrdili da sadrži visoke koncentracije teških metala.

(FENA)