Engleska je u velikim problemima pred predstojeće Evropsko prvenstvo u fudbalu. Alarmi na Otoku upaljeni su poslije povreda Haryja Kanea iz Tottenhama i Marcusa Rashforda.

Za obojicu se predviđa duži oporavak i to je veliki udarac za engleski nacionalni tim. Ekipa će igrati grupu na domaćem terenu, a ako uđe u završnicu, polufinale i finale će imati priliku da igra na Wembleyu.

Trener Manchester Cityja Pep Guardiola uvjeren je da bi povreda bilo mnogo manje da su igrači igrali manje utakmica. Pozvao je Fudbalski savez Engleske da iz kalendara ukloni Liga kup.

Prema njegovim riječima, to bi fudbalerima omogućila barem malo odmora tokom zgusnutog rasporeda.

– Najnovije povrede me uopće ne iznenađuju. Igrači su žrtve previše utakmica. Kane i Rashford su vrlo važni igrači za Englesku – rekao je Guardiola.

Fudbalskom savezu Engelske predložio je da isključi bilo kakvo takmičenje iz kalendara. Smatra da bi bezbolno bilo ukloniti Liga kup, takmičenje koje ima “najmanju vrijednost”.

– Manje utakmica, manje takmičenja, manje klubova, više kvaliteta, manje kvantiteta. U Bundesligi ima samo 18 klubova, a ne 20. Nijemci imaju jedno, a ne dva Kup takmičenja – usporedio je Guardiola obaveze s kojima se suočavaju fudbaleri njemačke i engleske elite svake sezone. Dodao je i da španski klubovi mogu računati na novogodišnje praznike, što na Otoku nije slučaj.

Guardiola nije slučajno progovorio o povredama, jer i sam ima ogromne probleme u Manchester Cityju.

(24sata.info)